The best Extra Virgin Olive Oil

The best Extra Virgin Olive Oil of the year in the World


Oliwa z oliwek – śródziemnomorski eliksir długowieczności i dobrego zdrowia

 

Oliwa z oliwek zaliczana jest do grona olejów jadalnych . Pozyskuje się ją z miąższu owoców oliwki. Jej szlachetny, wyrazisty i soczysty smak podbił serca konsumentów na całym świecie i stał się powszechnie stosowanym tłuszczem roślinnym. Oliwa stanowi wyśmienity dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej i jest popularnym olejem sałatkowym. Nietrudno pomylić się w ocenie, czy do przygotowania danej potrawy sięgnięto po oliwę z oliwek czy też nie – jej smak jest bowiem bardzo charakterystyczny. Produkcja oliwy z oliwek Do produkcji oliwy wykorzystuje się zielone owoce drzewa oliwnego, uprawiane głównie na dużych plantacjach krajów śródziemnomorskich. Drzewa oliwne osiągają wysokość do 12 metrów i dożywają sędziwego wieku.oliwa awards 2013

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.